sonraki önceki

Doğal kanser savaşçıları

Yüksek kolon kanseri riski taşıyan kişilerin, Hint safranı ve zencefil içeren yiyecekleri bolca tüketmesi tavsiye ediliyor. Her gün yeşil çay içmek de kanser riskini azaltıyor

PROF. DR. ERKAN TOPUZ

Yüksek kolon kanseri riski taşıyan veya polip oluşumuna eğilimli kişilerin balık yağı takviyesi kullanması, sıkça tavsiye ediliyor. Harvard Tıp Fakültesi'ndeki bir çalışmada; balık yağı ilavesinin etkileri tespit edildi. Balık yağının, kolon kanseri geçirmiş veya kanser öncülü polipler oluşturan kişilerde, kolon hücrelerinin aşırı büyümesini önlediği görüldü.

ASPİRİN'İN ÖNLEYİCİ ETKİSİ
Deneklere balık yağı veya plasebo içeren kapsüller veren araştırmacılar; bir yıl süren çalışmada, balık yağı alan gruptaki hiçbir denekte polip büyümesi olmadığını tespit etti. Balık yağının yanı sıra Aspirin ile bazı ağrı ve ateş azaltıcı ilaçların, kolon kanserini önleyebileceğine dair kanıtlar vardır. Bu ilaçlar; kolon hücrelerinin büyümesi ve ölümcül tümörlere dönüşmesine neden olabilen 'cox-2' adlı enzimi yavaşlatır. Bu enzimi, ağrı kesici ilaçlar içmeden de durdurmak mümkündür. Zencefil, Hint safranı ve yeşil çay; doğal 'cox-2' önleyicilerdir.

HİNT SAFRANI VE ZENCEFİL
Hint safranının sarı pigmentinde bulunan krosin maddesinin, kolon kanserini önlemede Aspirin'e göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Doğal kanser savaşçılarından biri olan krosin; kansere maruz kalmadan önce, kanser sırasında ve sonrasında önleyici etki gösterir. Antioksidan etkilere sahip olan krosinin, E vitamininden 300 kat daha güçlü olduğu belirlenmiştir. Yüksek kanser riski taşıyan kişilerin, günde 200-400 miligram krosin alması önerilir. Aynı zamanda köri tozu ve zencefil içeren yiyeceklerin tüketiminin artırılması, günde en az üç bardak yeşil çay veya zencefil çayı içilmesi de tavsiye edilmektedir.

KALSİYUM TAKVİYESİ POLİP OLUŞUMUNU AZALTIYOR
Kalsiyumun, hücresel çoğalmaya neden olan safra asitlerinin faaliyetini azaltarak kolon kanserine karşı koruma sağladığı düşünülmektedir. Klinik çalışmalar; kalsiyum preparatı takviyesinin kolonda polip büyümesini orta derecede azalttığını ve kolon kanseri riskinde azalma sağladığını göstermiştir. İngiltere'deki bir çalışmada; polip oluşturmaya eğilimli olan ve günde 1200 miligram kalsiyum alan kişilerin polip sayılarında yüzde 24'lük bir azalma olduğu tespit edildi.

YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR
Ayrıca, kanser hastaları tarafından kullanılan kalsiyum takviyelerinin, sağ kalım sürelerini uzattığı da saptandı.

GÜNEŞ IŞIĞI AZALDIKÇA KANSER RİSKİ ARTIYOR
Amerika'da yapılan çalışmalar; kolon kanseri görülme oranının az güneş ışığı alan bölgelerde daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Güneş ışığı; ciltteki kimyasalları, vücudun kalsiyumu emmek için ihtiyaç duyduğu D vitaminine dönüştürür.

D VİTAMİNİ FAKTÖRÜ
Konuyla ilgili çalışmalar, yüksek seviyedeki D vitamininin kolon kanseri riskini yüzde 60 oranında azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda, günlük diyete eklenecek antioksidan takviyelerinin polip oluşumunu önlemede küçük bir etkisinin olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, günlük 1000- 1500 miligram ekstra kalsiyum alınması ve bunun yanında yeterli seviyede antioksidan ile multi-vitamin ve mineral ilavesi yapılması tavsiye edilmektedir. Bu; özellikle yüksek kanser riski taşıyan kişilerde, kolon kanserine karşı korunma yöntemlerinde önemli bir takviye niteliği taşımaktadır.

E-BÜLTEN KAYIT e-posta adresinizi bırakın, güncel haberlerden, etkinliklerden ve fırsatlardan sizi haberdar edelim... gönder